Menstruele krampen & menstruatiepijn
Inhoudsopgave
Hoe kun je je comfortabel voelen tijdens je menstruatie
Voel je tijdens je menstruatie vaak een spanning of krampen in je buik? Ben je prikkelbaar en moe? Je bent niet de enige die dit ervaart - iedereen heeft dit al meegemaakt tijdens de menstruatie! Door de oorzaken van menstruatiepijn en andere menstruele problemen te begrijpen en door enkele tips toe te passen, kun je je goed voelen tijdens je menstruatie - net zoals op elke andere dag.
Menstruatiepijn
Heb je je al eens afgevraagd wat er precies gebeurt in je lichaam en wat de oorzaak is van menstruele krampen? Hier volgt een kort overzicht:
Menstruatiepijn, iets dat door artsen primaire dysmenerroe wordt genoemd, treedt vaak op in het begin van de menstruatie, nadat de eicel in de eierstok is vrijgegeven en naar de eierstokken gaat. Er worden steeds meer prostaglandines, stoffen die de activiteit van de baarmoederspieren ondersteunen bij het loslaten van het slijmvlies, gevormd in het baarmoederslijmvlies. Je baarmoeder begint zich samen te trekken om het afscheiden van de bovenste lagen van het slijmvlies te stimuleren, wat kan leiden tot menstruatiepijn in de vorm van krampen.
Ernstige menstruatiepijn
Er bestaat ook iets dat bekendstaat als secundaire dysmenerroe. Dit is menstruatiepijn veroorzaakt door een ziekte (bv. cysten, baarmoederontsteking, vleesbomen, endometriose) of mechanische contraceptiva (spiraal). Als je hier vragen over hebt, kan je gynaecoloog verschillende diagnosemethoden toepassen om te bepalen of je menstruatiepijn 'normaal' is.
Stemmingswisselingen
Hormonen zijn verantwoordelijk voor je stemmingswisselingen tijdens je menstruatiecyclus. Afhankelijk van de progesteron- en oestrogeenniveaus, die een invloed kunnen hebben op de hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine in de hersenen, voel je je moe en prikkelbaar of plots vol energie en ontspannen.
Tips voor menstruatiepijn en stemmingswisselingen
Sport! Het is niet nodig om je lichaam te overbelasten, maar licht tot gemiddeld sporten in de frisse lucht - zoals wandelen, fietsen of zwemmen - kan worden verrichten tegen buikpijn. Sporten heeft een positief effect op je welzijn en helpt je om de spieren in je buik te stretchen waardoor menstruatiepijn een beetje verlicht wordt.
Warmte is de beste thuisremedie! Plaats een warmwaterkruik op je buik wanneer je op de bank ligt of neem een warm bad om je bloedsomloop te stimuleren. Warmte doet de bloedvaten uitzetten, ontspant je lichaam en verlicht pijn.
Verwen jezelf op iets leuks en beur jezelf op! Neem de tijd om je vriendinnen te bezoeken of bekijk je favoriete film. Verwen jezelf op een verrukkelijke en gezonde maaltijd. Trouwens: donkere chocolade helpt om je hunkeringen tegen te gaan en je serotonineniveau omhoog te brengen.
Vermijd koffie! Ook al voelt je dagelijks kopje koffie bijna net zo natuurlijk aan als ademhalen, tijdens je menstruatie laat je die beter voor wat het is. Cafeïne doet de bloedvaten vernauwen en kan symptomen zoals hoofdpijn en krampen nog erger maken.
Slaap voldoende! Er zijn talloze redenen waarom slaap belangrijk is: het houdt de bloedsuiker- en hormoonniveaus op peil, en het geeft je lichaam de tijd om te herstellen. Doe een langer dutje in de namiddag om je verkwikt te voelen. Gebruik een warmwaterkruik of een kersenpitkussen om je te helpen ontspannen zodat je makkelijker in slaap valt.
Heb je zelfs voor je menstruatie al last van symptomen als prikkelbaarheid, hoofdpijn en ongemakken? Ontdek hier meer over PMS (premenstrueel syndroom).
Als het verloop van je menstruatie aanzienlijk verandert, dan vind je hier belangrijke en handige informatie over de veranderingen in je menstruatie.
Dit zal je misschien ook interessant vinden
Zijn er verschillende o.b.® tampons en zo ja, welke is de juiste voor mij?
De o.b.® productzoeker
Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou? Beantwoord vier korte vragen.
Veelgestelde vragen
Kom meer te weten over menstruatie, puberteit en tampons.